Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem connecting Smartphone
#1
Hello,

I installed the Openauto version according the installation instructions on github. Everything looks good and I'm able to start the program but when connecting my smartphone nothing happens.
It only opens a message window "Unable to open MTP device".

Is there any solution for this problem? Or is the phone too old (Samsung Galaxy S5 with Android 6)? I tried the opensource project crankshaft for the pi before and there it works with android auto, so I guess its not a problem with the phone.

Thanks in advance for any ideas or hints!
Reply
#2
(10-10-2019, 10:20 AM)oytschi Wrote: Hello,

I installed the Openauto version according the installation instructions on github. Everything looks good and I'm able to start the program but when connecting my smartphone nothing happens.
It only opens a message window "Unable to open MTP device".

Is there any solution for this problem? Or is the phone too old (Samsung Galaxy S5 with Android 6)? I tried the opensource project crankshaft for the pi before and there it works with android auto, so I guess its not a problem with the phone.

Thanks in advance for any ideas or hints!
Type "Unable to open MTP device" into Google. Smile
Reply
#3
Haha I already did some research but nothing helpful...especially for openauto Big Grin just found something to install 2 more tools on the pi (mtp-tools mtpfs) which didnt solve the problem.
And I'm quiet sure, that its not a problem with the phone.
Reply
#4
(10-10-2019, 12:15 PM)oytschi Wrote: Haha I already did some research but nothing helpful...especially for openauto Big Grin just found something to install 2 more tools on the pi (mtp-tools mtpfs) which didnt solve the problem.
And I'm quiet sure, that its not a problem with the phone.


This is not an OA issue that won't have anything to do with your problem. It is your hardware IE phone and Raspbian IE linux. Hope this helps guide you in the right direction.
Reply
#5
So some problems with correct mounting the android phone to raspian so that OA can communicate with it?
Reply
#6
(10-10-2019, 12:38 PM)oytschi Wrote: So some problems with correct mounting the android phone to raspian so that OA can communicate with it?

What do you mean by this "So some problems with correct mounting".  If im understanding this, the usb settings on the phone or on raspbian or both. Then the answer is yes. This needs to be correct before OA can connect. 
Reply
#7
I mean the correct setting on raspberry. I know that the phone is working correct because its also working with the crankshaft image without changing any setting on the phone. But with all google research I didnt found any helpful solution to fix the problem. Sometimes androidauto starts working and loads the Google Maps site but the breaks down and returns back to the openauto start window.

This was the output to the terminal:

Code:
libEGL warning: DRI2: failed to authenticate
QStandardPaths: XDG_RUNTIME_DIR not set, defaulting to '/tmp/runtime-root'
[2019-10-11 14:11:58.814520] [0x71fbef10] [warning] [OpenAuto] [RecentAddressesList] failed to read configuration file: openauto_wifi_recent.ini, error: openauto_wifi_recent.ini: cannot open file. Empty list will be used.
[2019-10-11 14:11:58.861193] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [App] Waiting for device...
[2019-10-11 14:11:58.867871] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [App] Devices enumeration result: false
[2019-10-11 14:12:06.573328] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [App] Device connected.
[2019-10-11 14:12:06.609327] [0x71fbef10] [debug]   [OpenAuto] [AudioInput] create.
[2019-10-11 14:12:06.644897] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] start.
[2019-10-11 14:12:06.645371] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AudioInputService] start.
[2019-10-11 14:12:06.646099] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] start, channel: MEDIA_AUDIO
[2019-10-11 14:12:06.646451] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] start, channel: SPEECH_AUDIO
[2019-10-11 14:12:06.646584] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] start, channel: SYSTEM_AUDIO
[2019-10-11 14:12:06.646805] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [SensorService] start.
[2019-10-11 14:12:06.646933] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [VideoService] start.
[2019-10-11 14:12:06.647058] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [BluetoothService] start.
[2019-10-11 14:12:06.647190] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [InputService] start.
[2019-10-11 14:12:07.212405] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] version response, version: 1.5, status: 0
[2019-10-11 14:12:07.212513] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] Begin handshake.
[2019-10-11 14:12:07.255522] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] Handshake, size: 2282
[2019-10-11 14:12:07.331659] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] continue handshake.
[2019-10-11 14:12:07.389406] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] Handshake, size: 43
[2019-10-11 14:12:07.390035] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] Auth completed.
[2019-10-11 14:12:07.437574] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] Discovery request, device name: Android, brand: samsung SM-G800F
[2019-10-11 14:12:07.437738] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AudioInputService] fill features.
[2019-10-11 14:12:07.437939] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] fill features, channel: MEDIA_AUDIO
[2019-10-11 14:12:07.438031] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] fill features, channel: SPEECH_AUDIO
[2019-10-11 14:12:07.438098] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] fill features, channel: SYSTEM_AUDIO
[2019-10-11 14:12:07.438165] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [SensorService] fill features.
[2019-10-11 14:12:07.438260] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [VideoService] fill features.
[2019-10-11 14:12:07.438347] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [BluetoothService] fill features
[2019-10-11 14:12:07.438409] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [InputService] fill features.
[2019-10-11 14:12:07.580358] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] requested audio focus, type: 4
[2019-10-11 14:12:07.580473] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] audio focus state: 3
[2019-10-11 14:12:07.599135] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [AudioInputService] open request, priority: 0
[2019-10-11 14:12:07.599241] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [AudioInputService] open status: 0
[2019-10-11 14:12:07.601851] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] open request, channel: MEDIA_AUDIO, priority: 0
[2019-10-11 14:12:07.602026] [0x6f5fd370] [debug]   [OpenAuto] [AudioService] channel: MEDIA_AUDIO audio output sample rate: 48000, sample size: 16, channel count: 2
[2019-10-11 14:12:07.602709] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] open request, channel: SPEECH_AUDIO, priority: 0
[2019-10-11 14:12:07.602800] [0x6e5fb370] [debug]   [OpenAuto] [AudioService] channel: SPEECH_AUDIO audio output sample rate: 16000, sample size: 16, channel count: 1
[2019-10-11 14:12:07.605060] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] open request, channel: SYSTEM_AUDIO, priority: 0
[2019-10-11 14:12:07.605190] [0x6ddfa370] [debug]   [OpenAuto] [AudioService] channel: SYSTEM_AUDIO audio output sample rate: 16000, sample size: 16, channel count: 1
[2019-10-11 14:12:07.610973] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [SensorService] open request, priority: 0
[2019-10-11 14:12:07.611075] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [SensorService] open status: 0
[2019-10-11 14:12:07.612284] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [VideoService] open request, priority: 0
[2019-10-11 14:12:07.612385] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [OMXVideoOutput] open.
[2019-10-11 14:12:07.662794] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] open status: 0, channel: SPEECH_AUDIO
[2019-10-11 14:12:07.665897] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [InputService] open request, priority: 0
[2019-10-11 14:12:07.666016] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [InputService] open status: 0
[2019-10-11 14:12:07.667374] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [SensorService] sensor start request, type: 13
[2019-10-11 14:12:07.668560] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] setup request, channel: SPEECH_AUDIO, config index: 1
[2019-10-11 14:12:07.668667] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] setup status: 2, channel: SPEECH_AUDIO
[2019-10-11 14:12:07.669865] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] open status: 0, channel: SYSTEM_AUDIO
[2019-10-11 14:12:07.671053] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [InputService] binding request, scan codes count: 0
[2019-10-11 14:12:07.671187] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [InputDevice] start.
[2019-10-11 14:12:07.671317] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [InputService] binding request, status: 0
[2019-10-11 14:12:07.671607] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] open status: 0, channel: MEDIA_AUDIO
[2019-10-11 14:12:07.673313] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [SensorService] sensor start request, type: 10
[2019-10-11 14:12:07.677785] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] setup request, channel: SYSTEM_AUDIO, config index: 1
[2019-10-11 14:12:07.678074] [0x6f5fd370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] setup status: 2, channel: SYSTEM_AUDIO
[2019-10-11 14:12:07.678604] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] setup request, channel: MEDIA_AUDIO, config index: 1
[2019-10-11 14:12:07.678688] [0x6e5fb370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] setup status: 2, channel: MEDIA_AUDIO
[2019-10-11 14:12:07.693693] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [VideoService] open status: 0
[2019-10-11 14:12:07.698040] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [VideoService] setup request, config index: 3
[2019-10-11 14:12:07.698176] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [OMXVideoOutput] init, state: true
[2019-10-11 14:12:07.698803] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [VideoService] setup status: 2
[2019-10-11 14:12:07.699558] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [VideoService] video focus indication.
[2019-10-11 14:12:07.750010] [0x6edfc370] [info]    [OpenAuto] [VideoService] start indication, session: 0
[2019-10-11 14:12:16.648142] [0x6ddfa370] [error]   [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] ping timer exceeded.
[2019-10-11 14:12:16.648250] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [App] quit.
[2019-10-11 14:12:16.648313] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] stop.
[2019-10-11 14:12:16.648374] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [AudioInputService] stop.
[2019-10-11 14:12:16.648537] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] stop, channel: MEDIA_AUDIO
[2019-10-11 14:12:16.651629] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] stop, channel: SPEECH_AUDIO
[2019-10-11 14:12:16.653687] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [AudioService] stop, channel: SYSTEM_AUDIO
[2019-10-11 14:12:16.655845] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [SensorService] stop.
[2019-10-11 14:12:16.655947] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [VideoService] stop.
[2019-10-11 14:12:16.656005] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [OMXVideoOutput] stop.
[2019-10-11 14:12:16.674603] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [BluetoothService] stop.
[2019-10-11 14:12:16.674712] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [InputService] stop.
[2019-10-11 14:12:16.674773] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [InputDevice] stop.
[2019-10-11 14:12:16.675560] [0x6f5fd370] [error]   [OpenAuto] [VideoService] channel error: AaSdk error code: 30, native code: 0
[2019-10-11 14:12:16.675630] [0x6e5fb370] [error]   [OpenAuto] [AudioService] channel error: AaSdk error code: 30, native code: 0, channel: SYSTEM_AUDIO
[2019-10-11 14:12:16.675674] [0x6f5fd370] [error]   [OpenAuto] [AudioService] channel error: AaSdk error code: 30, native code: 0, channel: MEDIA_AUDIO
[2019-10-11 14:12:16.675751] [0x6f5fd370] [error]   [OpenAuto] [SensorService] channel error: AaSdk error code: 30, native code: 0
[2019-10-11 14:12:16.675804] [0x6edfc370] [error]   [OpenAuto] [AudioService] channel error: AaSdk error code: 30, native code: 0, channel: SPEECH_AUDIO
[2019-10-11 14:12:16.675913] [0x6edfc370] [error]   [OpenAuto] [BluetoothService] channel error: AaSdk error code: 30, native code: 0
[2019-10-11 14:12:16.675979] [0x6e5fb370] [error]   [OpenAuto] [SensorService] channel error: AaSdk error code: 30, native code: 0
[2019-10-11 14:12:16.676050] [0x6f5fd370] [error]   [OpenAuto] [AudioInputService] channel error: AaSdk error code: 30, native code: 0
[2019-10-11 14:12:16.676994] [0x6ddfa370] [info]    [OpenAuto] [App] Waiting for device...
[2019-10-11 14:12:16.677111] [0x6ddfa370] [error]   [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] channel error: AaSdk error code: 30, native code: 0
[2019-10-11 14:12:16.677178] [0x6ddfa370] [debug]   [OpenAuto] [AndroidAutoEntity] destroy.
Reply
#8
What version of OA are you using. I don't know if I will be able to help.

It sounds to me like it detects the phone. Then the conn goes away and closes out?  Bad cord?
Reply
#9
the latest opensource version which is on Github. Just installed it this week.
And yes I tried different cables but this also didnt solve the connection problem Sad.
Reply
#10
(10-11-2019, 12:25 PM)oytschi Wrote: the latest opensource version which is on Github. Just installed it this week.
And yes I tried different cables but this also didnt solve the connection problem Sad.


I paid for the verisn I have, not saying that is for you but if you get the pro it comes with their help. Sorry I'm just an adverage user that has seen or had issues and I try to give help when I can. sorry.  FYI I use wireless connetion. bluetooth and hotspot wifi. I gave up on the cables as my hub went bad and the phone draws too much power for the PI
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)